Hva jeg tenker på når jeg investerer

Fond

Når jeg investerer i fond ser jeg først og fremst på historien til fondet. Hvordan har fondet gjort det de siste 10 årene? Hvordan gjorde de det i finanskrisen? Jeg ser også på hvem som forvalter fondet. Dersom de har byttet ut noen kan dette ha noe å si for fremtidige investeringer fordi forskjellige folk investerer forskjellig. Hvilke sektorer fondet holder seg innenfor. For eksempel Teknologi, helse eller boligmarked. Noen sektorer gjør det bedre enn andre, teknologi har for eksempel gjort det veldig bra de siste 10+ årene. Man burde selvfølgelig også ta en titt på hva slags aksjer fondet eier.

Hvordan velger jeg aksjer?

Jeg følger mye med på Oslo børs og hvilke aksjer som ofte har høyt volum. Dette er tryggere selskaper som har eksistert over lengre tid. Det beste for meg er en blanding av finansiell og teknisk analyse. Med finansiell analyse snakker jeg om selskapets resultater, nyheter, regnskap og rapporter. Med teknisk analyse mener jeg hvordan grafen til selskapet ser ut og hva dette betyr.

Teknisk analyse

Teknisk analyse er et litt større punkt å ta for seg, så jeg lager et eget avsnitt for dette. Det finnes mange måter å ta for seg teknisk analyse. Dersom du har sett på “Daytrading” har du nok sett mye forskjellige tekniske verktøy. Personlig bruker jeg 2 faktorer, disse er resistance/support og trender. Dette er mest basic når det kommer til teknisk analyse, men kan gi deg gode pekepinner på om investeringen er god og om tidspunktet du skal investere på er bra.

Storebrand tekninsk 2

Ovenfor er det et eksempel på hvordan resistance og support ser ut.

Disse svarte linjene hvor grafen såvidt treffer er support og resistance. På “A” punktene fungerer linjene som en resistance hvor grafen treffer og snur.

På “B” punktene fungerer den som en support, som holder grafen igjen fra å falle under dette punktet. Dette betyr ikke at grafen ikke har mulighet til å komme seg forbi. Det betyr bare at det kan finnes en support/resistance der fra tidligere. Support eller resistance kan komme av flere forskjellige grunner, for eksempel sett på den nederste linjen som ligger rett på 60. I punkt B på denne har nesten ingen av de som selger aksjen villet selge for under 60, dette har gjort at det har blitt en naturlig support. Naturlig support/resistance er gjerne hele tall, som i dette tilfellet 60.

Dersom grafen går forbi support/restiance har den en tendens til å strekke seg et lite stykke. For eksempel at folk begynner å kjøpe for en pris høyere enn resistancen, da begynner selgerne å tenke at de kan få mer for aksjen, så begynner folk å selge til høyere pris, dermed bryter den.

Når kjøper jeg aksjer?

Jeg tar eksempel i et kjøp jeg gjorde i dag. I dag (05.11.2019) kjøpte jeg 25 aksjer i Telenor til en kurs på 166,95.

Telenor teknisk.JPG

Som man ser er det en linje her jeg håper fungerer som en resistance. Etter litt nærmere ettertanke var jeg kanskje litt rask på avtrekkeren når jeg kjøpte. Det er godt mulig at aksjen faller ned til nederste sorte linje før den går opp igjen, i det tilfelle skal jeg kjøpe mer. Grunnen til at jeg kjøpte Telenor er fordi de betaler utbytte på ca 5% årlig. De har nylig falt en del, og Dnb har satt kurs mål på 193 for Telenor akjsen. Jeg ser på Telenor som et relativt sikkert selskap. Så gjenstår det å se om dette blir en bra trade.

Når selger jeg?

Jeg selger en aksje når jeg enten ikke har tro på at den kan strekke seg noe lenger, eller dersom jeg tror jeg har muligheten til å selge den, for deretter å kjøpe tilbake på et lavere tidspunkt. For eksempel Europris fra fredagens handel. Europris har vært i en nedover trend over lengre tid nå. De leverte gode resultater på fredag, som gjorde at aksjen økte med ca 17%. Som sett på bildet under treffer toppen samme høyde som en tidligere topp. Jeg har ikke troa på at Europris strekker seg forbi den tidligere toppen. Målet mitt er nå å vente til aksjen synker litt, for deretter å kjøpe opp igjen.

Europris teknisk.JPG

Ikke bli grådig

En ting som ofte gjør at man kan tape penger i markedet er frykten for å ikke få med seg oppgangen. Dersom man går inn i markedet på feiltidspunkt fordi man er redd for at man ikke har aksjer i selskapet på oppgangs tidspunktet, kan dette fungere motsatt. Bare kjøp aksjer du kan argumentere for hvorfor du kjøpte, med gode argumenter. Altså ikke vær redd for å gå glipp av oppgangen, man kan ikke få med seg alle oppganger, og det kommer flere.

Dagen i dag

Dagen i dag har vært preget av oppgang på fond etter gode handels nyheter, og nedgang på NEL. NEL hadde en nedgang på nesten 6% i dag, men til tross for det var det fortsatt penger å hente på annet. Dagen endte i en liten oppgang på 266 kr.

Uke 45.JPG

Dersom du liker å lese artiklene mine og følge med på hvordan dette utvikler seg kan du gjerne følge meg på Instagram for jevnlige oppdateringer.

instagram studentinvestoren.JPG

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

EnglishNorwegian
%d bloggers like this: