Utbytte aksjer

Hva er utbytte?

Noen selskaper utbetaler penger til aksje holdere. Dette betales som regel en gang i året, men kan også betales ut andre flere ganger per år etter selskapets ønsker. Utbytte er en prosent av markedsverdien på utbytte tidspunktet, hvor stor prosent  varierer fra selskap til selskap, og fra år til år. Det er opp til selskapet hvert år å finne ut om de vil utbetale utbytte og isåfall hvor mye.

Hvorfor betale ut utbytte?

Selskaper som ikke betaler utbytte er som regel selskaper i vekst. For disse lønner det seg heller  å reinvestere overskuddet tilbake i selskapet for videre vekst. Selskaper som da betaler utbytte er de som ikke ser muligheter for å ekspandere der og da. Det selskapene har å tjene på å betale utbytte er, vekst på aksjemarkedet som følger av gunstige aksjer. Dette fører til økning i selskapets verdi.

Hva må man se opp for?

Når selskapene betaler utbytte kommer det som regel en korreksjon i markedet som er nesten tilsvarende utbytte verdien. For eksempel Storebrand i år. Utbytte 11.04.2019 på 3 kr.

storebrand utbytte

For å få  utbytte må man eie aksjen på det tidspunktet som kalles Ex-dato. Dette er gjerne ca 10 dager før utbetalingen. Det vil jo da ikke lønne seg å kjøpe disse aksjene mellom ex-dato og utbytte dato.

Man må også betale skatt på utbytte. Jeg syntes Altinn hadde en fin forklaring på det, så jeg legger bare inne den her: (Hentet fra Altinn 03.11.2019)

Betaling av skatt på utbytte

Selskapet skal ikke trekke skatt av utbytte som deles ut til sine aksjonærer. Det er mottakeren av utbytte som skal betale skatten. Dette gjøres ved å betale tilleggs forskuddsskatt. På Skatteetatens nettsiden kan du lage kid nummer og finne riktig kontonummer for innbetaling av tilleggforskudd. Betaler du skatten innen 31. mai, slipper du å betale renter på skattebeløpet.

Hvilke utbytte aksjer har jeg, og hvorfor ?

Utbytte aksjene jeg eier:

  • Aker
  • Europris
  • DNB
  • Storebrand
  • Gjensidige
  • Atea

Det jeg ser etter når jeg velger aksjer med utbytte er at de både har økende utbytte over de siste 10 årene og relativ grei vekst. Gjennomsnittet på utbytte på disse aksjene er ca 4%. Det viktigste ved kjøp av disse aksjene er tidspunktet man kjøper på. Jeg prøver alltid å kjøpe disse type aksjer etter en nedgang, hvor jeg har tro på at aksjen henter seg opp igjen.

Forventninger til uke 45

Jeg forventer en økning i fondverdi da børsene i USA hadde en stor økning på fredag. Planen er å selge ut av Europris etter økningen på 17% på fredag. Jeg kommer deretter til å se an muligheten for å kjøpe tilbake Europris på et senere tidspunkt. Utenom dette er jeg  fornøyd med posisjonene mine og holder meg passiv til aksjene jeg eier. Jeg vil forhåpentligvis fortsette å tjene penger på å holde disse.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

EnglishNorwegian
%d bloggers like this: