Hvordan starte å investere? Step-by-step

Steg 1 – Anskaffe penger

Det første du må gjøre for å kunne investere, er å tjene penger, så du har noe å investere. Man trenger ikke å starte med store beløper for å investere i Fond. Problemet med å ha lite penger når man skal investere, er hvis du har planer om å kjøpe enkelt aksjer, fordi da får man kurtasje inn i bildet.

Kurtasjen er den summen aksjemegleren tar for å fylle ordren din. I de fleste tilfeller er dette en lav % og et minimumsbeløp. Den laveste kurtasjen jeg har funnet i Norge, er 29 kr hos DNB. Dersom du investerer mindre summer som for eksempel 1000 kr vil kurtasjen ta opp nesten 3% av beløpet. Det vil si at aksjene du har kjøpt må stige med 3% for at du skal gå i 0. I tillegg til dette kommer det en kurtasje når du selger aksjene, på akkurat det samme beløpet. Det vil si at du må ha over 6% avkastning for å tjene noe som helst.

Steg 2 – Åpne en Aksjesparekonto

For å kunne sette penger inn i Fond eller aksjer anbefaler jeg å åpne aksjesparekonto. Grunnen til at dette lønner seg er enkel. Dersom du en dag vil selge noen spesifikke aksjer eller fond uansett hva grunnen må være, så må du normalt skatte av dem. Dersom du har en aksjesparekonto, kan du kjøpe og selge aksjer med denne kontoen uten å utløse skatter. Dette vil si at du kan få avkastning på pengene du normalt sett hadde måtte betale til staten. I dette tilfellet er det først når du tar pengene ut av aksjesparekontoen at du må betale skatt.

Steg 3 – Hvilke fond/aksjer skal du velge?

Dette punktet er litt mer individuelt. Hvilke valg man tar avhenger av hvor stor risiko man er villig til å ta. Når det gjelder Fond er de veldig tydelige på hvor stor risiko de forskjellige fondene har. Her må du spørre deg selv, hvor mye tåler jeg å tape? Dersom du har litt penger til overs kan det hende du passer større risiko. Om du for eksempel er student, leier leilighet og har bil, kan det hende du burde starte med litt mindre risiko. Det lønner seg uansett å se på historikken til Fondene, de viser oversikt over hvilke avkastning de har hatt de forskjellige årene fra start. Fondene også en årlig kostnad på en % av gevinsten. Dette må også tas til betraktning.

Dersom du skal kjøpe aksjer må du tenke deg om litt mer. Du må først av alt finne noen selskaper du syntes er interessante, som du selv tenker at har et potensiale til å være verdt mer enn de er i dag. Ved å kikke på historikken til selskapet kan man se om de er i en oppover eller nedover trend. Når du tenker å kjøpe kan det lønne seg å vente til selskapet er på et bunnpunkt. Disse faktorene er noe jeg selv holder på å lære meg mer om, dette er noe som kommer med erfaring.

Å ha alle kortene på et sted lønner seg sjeldent. Dersom du sikter etter langsiktig vekst burde du diversifisere porteføljen din. Portefølje betyr en gruppe av noe, i dette tilfellet aksjer og fond. Det vil si å ha plassert formuen sin over flere steder. Dette lønner seg da du ikke vil miste større deler av pengene dine ved at et selskap går ned i verdi. For min del er det hver dag aksjer som trekker opp, og aksjer som trekker ned. Det er viktig å finne en balanse i det.

Steg 4 – Kjøp! og følg med

Etter du har undersøkt, er det på tide å kjøpe. Når du har kjøpt er det viktig å følge med på investeringene. Etterspørre seg selv om man tok riktig valg, og lære av beslutningene sine. Med dette mener jeg ikke at man skal få panikk dersom aksjene går nedover. Man burde i startfasen ta til seg alt som lærdom, noen spørsmål jeg stiller meg selv når jeg tar valg er.

  • Er dette fortsatt en god posisjon?
  • Kunne jeg ha gått inn på et annet tidspunkt?
  • Dersom det går dårlig, er det muligheter for å kjøpe mer?
  • Burde jeg gå ut av denne posisjonen?

Dagen i dag

Har nå hatt en generelt god måned. Aksjene har vært litt variable, men gått oppover, og fondene har gjort det utrolig bra. Jeg har nå en total profitt på 9 766kr, dette er en avkastning på ca 14% for året så langt. Kjenner det er deilig å tjene 500 kr en dag ved å være på skolen.

 

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

EnglishNorwegian
%d bloggers like this: